Sin egen lykkes smed

Foto: iStockphoto

Ideer kommer og går – men hvordan skal du skille ut de gode fra mengden? Idar Vollevik har prøvd – feilet og prøvd igjen. Men han har også hatt braksuksess! Her er hans råd!

Tekst: Idar Vollvik

– Først får man en ide, men så er det lurt å tenke: Hvordan skal jeg oppnå suksess med dette? Mange er nemlig så ivrige på å starte, og blir så forelsket i sin egne tanker, at de rett og slett bare går i gang. De starter firma, skaffer investorer, ansetter folk, leier lokaler, kjøper it-verktøy, lager logoer, hjemmesider, gjerne også apper ..osv

Som jeg selv har gjort – og lært av.

– Hva er viktigst?
– Det er viktig å ha en regi i bunn på hele prosjektet, og gjerne et manus hvor en tydelig og klart lager en konkret plan for hvordan man skal gå fram: Også kalt en foretningsplan

– Hvorfor er det mindre enn under 2 % av alle grundere oppnår suksess, og mindre en 3 % av alle sivilingeniører og utdannede økonomer velger å starte egen bedrift?
– Kan det være fordi de er blitt for «smarte», analysereer risikoen, og er kjent med denne «2-prosenten»?

Disse er jo som oftest garantert en grei jobb, og slik sett trenger de da heller ikke ta risikoen med å starte for seg selv.
– Men min påstand er likevel at de best skodde til å lykkes som grundere er de som velger å ta utdanning!

– Har du eksempler på det?
– Tja, vi kan jo bare ta min nye «baby», appen Geddit, der vi «flytta inn» hos BTO (Bergen Teknologioverføring), og sammen med andre 90 startups fra Universitetsmiljøet i Bergen. I dette miljøet bobler det av energi og vilje til å lykkes!

– Trenger vi gründere i fremtiden?
– Drømmen om å bli økonomisk uavhengig på å drive egen bedrift, ligger nok latent hos store deler av befolkningen, og vi har et mye større behov for at det «fødes» nye grundere, enn det allmenheten innser.

– Hva skal vi gjøre når oljepengene er borte?
– I dag vet vi at en servicemedarbeider i bunn og grunn er like viktig som en industriarbeider, hva angår å skape verdi for samfunnet. I fremtiden vil det oppstå hundrevis av nye serviceyrker, så mulighetene blir egentlig bare større og større hva angår det å være sin «egen lykkes smed»

Idar Vollvik

Min anbefaling er følgende: Ta maksimal utdanning, det er en flott måte å samle venner på, men også viktig å bygge nettverk. Lær deg nok til å kunne stole på deg selv men stol også på andre. Det er, og skal være lov å feile.

Men smaken av å lykkes er fantastisk.