Slik blir du kvitt snorkingen!

Snorking kan være svært plagsomt både for den som gjør det, og for den som må høre på den rungende buldringen på soverommet. Med en snorkeskinne kan søvnen din bli mye bedre, og lyden veldig mye svakere.

Foto: iStockphoto

Tekst Jørn Wad

Det er Paul-Arne Hordvik fra Oris Dental Arken Åsane som forteller dette. Han kommer med tilbud om hjelp til dem som sliter, for det er det mange som gjør, kan han fortelle:

Som torden

-Noen snorker så høylytt at lyden faktisk bærer helt inn på naborommene. Det er klart at dette er et omfattende problem for mange, og det hender faktisk at ektefelle/samboer flytter ut av soverommet på grunn av uvesenet. Selv om snorking i utgangspunktet ikke er farlig, kan det i visse tilfeller være forbundet med visse helseplager, forklarer han videre:
-Jeg laget den første snorkeskinnen i 2012, og pasientene som fikk denne, merket umiddelbar bedring. Det er nemlig enkelt å måle effekten både gjennom bedre søvn og svakere lyd.
-Hva er grunnen til at vi snorker?
-Hovedgrunnen til snorking er at underkjeven og den bløte delen av ganen slapper så mye av at vevet blokkerer luftveiene mens du sover. Problemet med det, er at vevet slapper så mye av at søvnen din faktisk blir forringet. Ofte går det også ut over søvnen til den du deler seng med, ganske enkelt fordi lyden blir så gjennomtrengende.
-Når er snorkingen på sitt verste?
-Det er klart at når man ligger på ryggen, når snorkingen sitt absolutte høydepunkt. Lydvolumet øker, fordi den jo er en konsekvens av at lungene trekker inn luft, og luften må trenge seg vei gjennom et fortettet område.

Søvnapne

-Men dette høres jo ikke veldig skummelt ut rent helsemessig?
-Nei, og det er det i utgangspunktet ikke heler. Men det kan av og til være forbundet med såkalt søvnapne, eller plutselige pustestopp gjennom natten. Det er litt skumlere, for dette kan påvirke helsetilstanden vår negativt. Det er nemlig dokumentert en forbindelse mellom søvnapne og ulike diagnoser.
-Hvilke sykdommer kan vi så få av dette?
-Det er dokumentert en forbindelse mellom søvnapne og så forskjellige lidelser som hjerte- og karsykdommer, diabetes, høyt kolesterol og mageproblemer.
-Tør vi noensinne legge oss til å sove igjen?
-Hehe, jada. Men dersom snorkingen er et problem, er det kanskje på tide å vurdere en snorkeskinne? Foe den milde varianten av søvnapne og snorking er snorkeskinnen effektiv. Skinnen blir tilpasset slik at den passer deg perfekt, og den har en dokumentert effekt. Faktisk finnes det flere vitenskaplige artikler om den positive effekten av snorkeskinner. Og kanskje det aller beste ved den, er at den er komfortabel for deg som skal bruke den. Enkelte gruer seg litt, men blir veldig positivt overrasket når de oppdager hvor komfortabel den er, forklarer han.

Et bedre liv

-Hvorfor tror du at mange ikke har tatt skrittet fullt ut og sikret seg en slik snorkeskinne enda?
-Det kan det vel være mange grunner til, så det skal jeg ikke spekulere i. Det finnes sikkert en del som ikke vet om at den finnes, for eksempel. Men sikkert er det at massevis av pasienter har fått hjelp, og den hjelpen virker jo dobbelt, i og med at den du deler seng med, også blir glad.
-Hvor alvorlig er problemet med snorking i grunnen?
-Som sagt kan det føre til søvnapne, og dermed være en delvis indirekte årsak til mange sykdommer. Men det de fleste faktisk opplever sterkes, er jo hvilke problemer det påfører dem rundt deg. Siden lyden kan være ganske så dominerende i løpet av en natt, er mang en nattesøvn blitt ødelagt for partneren. Og når neste dags gjøremål banker på, vil man jo gjerne være så uthvilt som mulig, understreker han til slutt.

 

Paul-Arne Hordvik. Foto: Oris Dental Arken Åsane